Angel v08 – 12-04-2020
Al weer de achtste versie van Angel een tripel.
Ingredienten
24,5 liter water
13,5 spoelwater
6 kg – pils mout 3 EBC (79.5%)
500 g – Chateau Oat 2.3 EBC (6.6%)
450 g – kristalsuiker 0 EBC (6%)
400 g – Mash – Tarwemout 7 EBC (5.3%)
100 g – Mash – Cara mout 120 EBC (1.3%)
100 g – gele basterdsuiker 5 EBC (1.3%)
15 g – Northern Brewer – 8.5% (13 IBU)
30 g – Saaz – 3.75% (6 IBU)
10 g – Perle – 8% (8 IBU)
20 g – Coriander Seed
6 items – Kruidnagel
10 g – Yeast Nutrients
Mangrove Jack’s Belgian Tripel M31
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
15 gram Northern Brewer Bitterhop
15 gram Saaz Aromahop
20 gram Koriander zaden
Hopzakje 2
10 gram Perle Hop
Hopzakje 3
6 stuks Kruidnagel gevijzeld
7 gram Iers mos
Hopzakje 4
15 gram Saaz Aromahop
Bereiding
Maischen
Het graan schroten en vervolgens maischen volgens het schema hieronder
15 minuten op 50 graden.
30 minuten op 63 graden
30 minuten op 70 graden
Koken
Totale kooktijd bedraagt 90 minuten.
Hopzakje 1 de volledige 90 minuten meekoken.
Hopzakje 2 de laatste 60 minuten laten meekoken
Hopzakje 3 de laatste 15 minuten laten meekoken evenals de gistvoeding en de suikers.
Na de 90 minuten koken hopzakje 4 toevoegen en het wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur (ca 22 in de gistkast) plaatsen met de gist hieraan toegevoegd.
Nabewerken
Na 11 dagen deĀ inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot weer in de huiskamer geplaatst.
Na ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (7 gram per liter) en het bier bottelen.
Nu nog ca 2 weken in de huiskamer laten staan en dan een week in de garage, daarna: Proost!
Gemeten dichtheid
na brouwen: 1.062
na vergisting voor bottelen: 1.012
ABV 7%