Angel v07 – 01-03-2020 – “Tripel”

De zevende Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten.
De vierde keer gebrouwen met de Brewster Beacon ketel.

Resultaat
Biertje van 7%

Beoordeling
licht amberkleurig bier met een wat weeïg kruidige geur met een volle schuimkraag. In tegenstelling tot de geur is de smaak mooi droog, kruidig, bitter en hoppig, zoals wij dat lekker vinden.

Ingrediënten
6500 gram pils mout 3 EBC
400 gram Tarwemout 7 EBC
100 gram Cara crystal mout 120 EBC
100 gram lichtbruine basterdsuiker
450 gram kristalsuiker
15 gram Northern Brewer bitterhop
30 gram Saaz aroma hop (15 gram meekoken en 15 gram na de kook)
15 gram Reymerstockse hop
15 gram Perle hop
20 gram koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken
6 stuks kruidnagel pletten in vijzel en 15 minuten meekoken
7 gram Iers mos 15 minuten meekoken
23 liter  maisch water
15 liter spoelwater
1 zakje M21 Mangrove Jack´s Belgian Wit
10 gram gistvoeding

Samenstelling hopzakjes

Hopzakje 1
15 gram Northern Brewer Bitterhop
15 gram Reymerstockse hop
15 gram Saaz aroma hop
20 gram koriander zaden

Hopzakje 2
15 gram Perle hop

Hopzakje 3
6 stuks kruidnagel gevijzeld
7 gram Iers mos

Hopzakje 4
15 gram Saaz aroma hop

Bereiding

Maischen
Het graan schroten en vervolgens maischen volgens het schema hieronder
10 minuten op 53 graden.
40 minuten op 63 graden
30 minuten op 78 graden

Koken
Totale kooktijd bedraagt 90 minuten.
De suiker oplossen in ongeveer 500ml heet water.
Het eerste hopzakje en de suikeroplossing de volledige 90 minuten meekoken.

Hopzakje 2 de laatste 60 minuten laten meekoken

Hopzakje 3 de laatste 15 minuten laten meekoken evenals de gistvoeding.

10 minuten voor einde koken de suikeroplossing toevoegen.

Na de 90 minuten koken hopzakje 4 toevoegen en het wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).

Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen met de gist hieraan toegevoegd.

Nabewerken
Na 11 dagen de  inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot weer in de huiskamer geplaatst.

Na ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (7 gram per liter) en het bier bottelen.

Nu nog ca 2 weken in de huiskamer laten staan en dan een week in de garage, daarna: Proost!