Angel v06 – 19-01-2020 – “Sputter Tripel Hop”

Mijn zesde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met 7 % alcohol.
De derde keer gebrouwen met de Brewster Beacon ketel.

 

Resultaat
Biertje van 7%

Beoordeling
Licht amberkleurig bier die wat onrustig is in de fles, maar eenmaal in het glas zakt de schuimkraag snel in. De smaak vol kruidig, bitter en hoppig, maar met flink minder bezinksel. Qua smaak een prima bier.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

6

Naam recept

Angel v6

Brouwdatum

01-19-20

Bierstijl

Tripel

Volume

20.0 l

Begin SG

1.080 SG

Berekende kleur (Morey)

20 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

27 IBU

Brouwzaalrendement

75.0 %

Kooktijd

90 min.

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

6.00 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

82.2 %

1.00 kg

Tarwemout

Braumarkt

7 EBC

13.7 %

0.30 kg

Cara 120

Dingemans

120 EBC

4.1 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

stap1

53.0 °C

1 min.

10 min.

1.4 l/kg

stap2

63.0 °C

1 min.

40 min.

1.4 l/kg

stap3

78.0 °C

1 min.

30 min.

1.4 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

15.0 g

Northern Brewer

bellen

9.7%

90 min.

15.0 IBU

15.0 g

Reijmerstockse hop

pellets

3.4%

90 min.

5.8 IBU

10.0 g

Saaz

pellets

3.4%

90 min.

3.9 IBU

10.0 g

Saaz

pellets

3.4%

30 min.

2.8 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

200.00 g

Basterdsuiker lichtbruin

anders

koken

200.00 g

Basterdsuiker wit

anders

koken

4.00 g

Iers mos

klaringsmiddel

koken

8.00 g

Korianderzaad

specerij

koken

300.00 g

Kristalsuiker

anders

koken

3.00 g

Kruidnagel

kruid

koken

5.00 g

WYeast gistvoeding

anders

koken

 

Ingredienten

6000 gram pils mout 3 EBC
750 gram tarwe mout 7 EBC
250 gram Cara crystal mout 120 EBC
200 gram witte basterdsuiker
200 gram lichtbruine basterdsuiker
300 gram kristalsuiker
15 gram Northern Brewer bitterhop
20 gram Saaz aroma hop
15 gram Reymerstockse hop
8 gram koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken
3 stuks kruidnagel 15 minuten meekoken
3 gram Iers mos 15 minuten meekoken
20 liter maisch water
20 liter spoelwater
1 zakje M21 Mangrove Jack´s Belgian Wit
4 gram gistvoeding

Samenstelling hopzakjes

Hopzakje 1

15 gram Northern Brewer Bitterhop
15 gram Reymerstockse hop
10 gram Saaz aroma hop
8 gram koriander zaden

Hopzakje 2

3 stuks kruidnagel
3 gram Iers mos

Hopzakje 3

10 gram Saaz aroma hop
Bereiding

Maischen

Het graan schroten en vervolgens maischen volgens het schema hieronder

10 minuten op 53 graden.

40 minuten op 63 graden

30 minuten op 78 graden

Koken

Totale kooktijd bedraagt 90 minuten.

De suiker oplossen in ongeveer 700ml heet water.

Het eerste hopzakje en de suikeroplossing de volledige 90 minuten meekoken.

Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken evenals de 4 gram gistvoeding.

Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en de wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).

Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen met de gist hieraan toegevoegd. De dichtheid was nu 1054.

Nabewerken

Na 11 dagen de  inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot weer in de huiskamer geplaatst. De dichtheid gemeten, was nu 1030.

Na ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (7 gram per liter) en het bier bottelen.

Nu nog ca 4 weken laten staan en dan: Proost!