Angel v05 – 17-11-2019
Mijn vijfde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met ? % alcohol.
De tweede keer gebrouwen met de Brewster Beacon ketel.
Ingrediënten
4500 gram pils mout 3 EBC
375 gram tarwe mout 7 EBC
100 gram Cara crystal mout 120 EBC
175 gram witte basterdsuiker
200 gram lichtbruine basterdsuiker
300 gram kristalsuiker
15 gram Northern Brewer bitterhop
20 gram Saaz aroma hop
15 gram Reymerstockse hop
8 gram koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken
3 stuks kruidnagel 15 minuten meekoken
3 gram Iers mos 15 minuten meekoken
12 liter maisch water
12 liter spoelwater
2 zakjes M21 Mangrove Jack´s Belgian Wit
3 gram gistvoeding
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
15 gram Northern Brewer Bitterhop
15 gram Reymerstockse hop
8 gram Saaz aroma hop
8 gram koriander zaden
Hopzakje 2
3 stuks kruidnagel
3 gram Iers mos
Hopzakje 3
12 gram Saaz aroma hop
Bereiding
Maischen
Het graan schroten en vervolgens maischen volgens het schema hieronder
10 minuten op 53 graden.
40 minuten op 63 graden
30 minuten op 78 graden
Koken
Totale kooktijd bedraagt 90 minuten.
De suiker oplossen in ongeveer 700ml heet water.
Het eerste hopzakje en de suikeroplossing de volledige 90 minuten meekoken.
Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken en 3 gram gistvoeding.
Tijdens het koken nog 3 liter kokend water toegevoegd.
Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en de wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen met de gist hieraan toegevoegd. De dichtheid was nu 1054.
Nabewerken
Na 11 dagen de inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot weer in de huiskamer geplaatst. De dichtheid gemeten, was nu 1030.
Op 1 december nog 200 gram kristalsuiker en 2 gram gistvoeding toegevoegd om de vergisting iets meer op gang te houden.
15 december dichtheid nu 1026.
Na ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (7 gram per liter) en het bier bottelen.
Nu nog ca 4 weken laten staan en dan: Proost!