Angel v04 – 2-11-2019

Mijn vierde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met ca 5,2% alcohol.

Voor het eerst gebrouwen met de Brewster Beacon ketel.

Ingrediënten

4500 gram pils mout 3 EBC
375 gram tarwe mout 7 EBC
100 gram Cara crystal mout 120 EBC
200 gram witte basterdsuiker
300 gram kristalsuiker
175 gram rietsuiker
10 gram Northern Brewer bitterhop
13 gram Saaz aroma hop
5 gram koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken
2 stuks kruidnagel 15 minuten meekoken
2 gram Iers mos 15 minuten meekoken
12 liter maischwater
12 liter Spoelwater
1 zakje gist M31 Belgian Triple yeast Mangrove Jack
2 gram gistvoeding

Samenstelling hopzakjes

Hopzakje 1

10 gram Northern Brewer bitterhop
5 gram Saaz aroma hop
5 gram Koriander zaden

Hopzakje 2

2 stuks kruidnagel
2 gram Iers mos

Hopzakje 3

7,5 gram Saaz aroma hop

 

Bereiding

Maischen

10 minuten op 53 graden.
40 minuten op 63 graden
25 minuten op 73 graden
5 minuten op 78 graden

Koken

Totale kooktijd 90 minuten.

Het eerste hopzakje 90 minuten meekoken.
Bij de start van de kook met het eerste hopzakje ook de suikers opgelost in heet water toevoegen.

Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken
hier ook de gistvoeding 2 gram aan toevoegen.

Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en het wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).

Hierna de wort afkoelen tot 20 graden, de gist toevoegen en het wort in de emmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen.

Nabewerken

De dichtheid die hierbij gemeten is was 1078 voor toevoegen gist.

Na ongeveer 10 dagen (12 november) de  inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot in de garage geplaatst.

Na ongeveer 7 dagen, suiker opgelost in ca 100ml water toevoegen (6 gram per liter) en het bier bottelen.

Bij het bottelen was de dichtheid 1044, dus het acohol percentage is ongeveer 5,2%.

Nu nog een paar weken laten staan en dan: Proost!