Mijn vierde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met ca 5,2% alcohol.
Voor het eerst gebrouwen met de Brewster Beacon ketel.
Ingrediënten
4500 gram pils mout 3 EBC 375 gram tarwe mout 7 EBC 100 gram Cara crystal mout 120 EBC 200 gram witte basterdsuiker 300 gram kristalsuiker 175 gram rietsuiker 10 gram Northern Brewer bitterhop 13 gram Saaz aroma hop 5 gram koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken 2 stuks kruidnagel 15 minuten meekoken 2 gram Iers mos 15 minuten meekoken 12 liter maischwater 12 liter Spoelwater 1 zakje gist M31 Belgian Triple yeast Mangrove Jack 2 gram gistvoeding
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
10 gram Northern Brewer bitterhop 5 gram Saaz aroma hop 5 gram Koriander zaden
Hopzakje 2
2 stuks kruidnagel 2 gram Iers mos
Hopzakje 3
7,5 gram Saaz aroma hop
Bereiding
Maischen
10 minuten op 53 graden. 40 minuten op 63 graden 25 minuten op 73 graden 5 minuten op 78 graden
Koken
Totale kooktijd 90 minuten.
Het eerste hopzakje 90 minuten meekoken. Bij de start van de kook met het eerste hopzakje ook de suikers opgelost in heet water toevoegen.
Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken hier ook de gistvoeding 2 gram aan toevoegen.
Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en het wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna de wort afkoelen tot 20 graden, de gist toevoegen en het wort in de emmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen.
Nabewerken
De dichtheid die hierbij gemeten is was 1078 voor toevoegen gist.
Na ongeveer 10 dagen (12 november) de inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot in de garage geplaatst.
Na ongeveer 7 dagen, suiker opgelost in ca 100ml water toevoegen (6 gram per liter) en het bier bottelen.
Bij het bottelen was de dichtheid 1044, dus het acohol percentage is ongeveer 5,2%.
Nu nog een paar weken laten staan en dan: Proost!
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.