Angel v03 – 29-09-2019

Mijn derde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met 7,7 % alcohol.

Resultaat
Biertje van 7,7%

Beoordeling
Niet heel donker amberkleurig bier met een wat weëig kruidige geur met een fragiele schuimkraag die snel inzakt. In tegenstelling tot de geur is de smaak vol kruidig, bitter en hoppig, maar met een hoop bezinksel (dus flink kauwen!). Qua smaak een prima bier, maar rispt nogal op (bier-boertjes).

 

Ingrediënten

4500 gram pils mout 3 EBC
375 gram tarwemout 7 EBC
100 gram Cara crystal mout 120 EBC
375 gram witte basterdsuiker
300 gram kristalsuiker
15 gram Northern Brewer bitterhop
19 gram Saaz aroma hop
15 gram Reymerstockse hop8 gram Koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken
3 stuks Kruidnagel 15 minuten meekoken
3 gram Iers mos 15 minuten meekoken
12 liter maisch water
12 liter Spoelwater
5 koffiebonen

 

Samenstelling hopzakjes

Hopzakje 1

15 gram Northern Brewer Bitterhop
7,5 gram Saaz aromahop
10 gram Reymerstockse hop8 gram Koriander zaden

Hopzakje 2

3 stuks Kruidnagel
3 gram Iers mos

Hopzakje 3

11,5 gram Saaz aroma hop
5 gram Reymerstockse hop

 

Bereiding

Maischen

Het graan schroten (met de koffiebonen) en vervolgens maischen volgens het schema hieronder

10 minuten op 53 graden.

40 minuten op 63 graden

30 minuten op 78 graden

Koken

Totale kooktijd 90 minuten.

Het eerste hopzakje de volledige 90 minuten meekoken.

Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken

Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en de wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).

Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden, de gist toevoegen en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen.

De suiker vergeten… na 10 dagen de totaal 675 gram suiker in een liter warm water opgelost toegevoegd en de emmer in de huiskamer laten staan. Gelukkig de gisting gaat vrolijk door…

Nabewerken

Na ongeveer 12 dagen de  inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot er op koeler plaatsen voor de lagering.

Na weer ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (6 gram per liter) en het bier bottelen.

Nu nog ca 4 weken laten staan en dan: Proost!