Mijn derde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met 7,7 % alcohol.
Resultaat Biertje van 7,7%
Beoordeling Niet heel donker amberkleurig bier met een wat weëig kruidige geur met een fragiele schuimkraag die snel inzakt. In tegenstelling tot de geur is de smaak vol kruidig, bitter en hoppig, maar met een hoop bezinksel (dus flink kauwen!). Qua smaak een prima bier, maar rispt nogal op (bier-boertjes).
Ingrediënten
4500 gram pils mout 3 EBC 375 gram tarwemout 7 EBC 100 gram Cara crystal mout 120 EBC 375 gram witte basterdsuiker 300 gram kristalsuiker 15 gram Northern Brewer bitterhop 19 gram Saaz aroma hop 15 gram Reymerstockse hop8 gram Koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken 3 stuks Kruidnagel 15 minuten meekoken 3 gram Iers mos 15 minuten meekoken 12 liter maisch water 12 liter Spoelwater 5 koffiebonen
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
15 gram Northern Brewer Bitterhop 7,5 gram Saaz aromahop 10 gram Reymerstockse hop8 gram Koriander zaden
Hopzakje 2
3 stuks Kruidnagel 3 gram Iers mos
Hopzakje 3
11,5 gram Saaz aroma hop 5 gram Reymerstockse hop
Bereiding
Maischen
Het graan schroten (met de koffiebonen) en vervolgens maischen volgens het schema hieronder
10 minuten op 53 graden.
40 minuten op 63 graden
30 minuten op 78 graden
Koken
Totale kooktijd 90 minuten.
Het eerste hopzakje de volledige 90 minuten meekoken.
Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken
Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en de wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden, de gist toevoegen en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen.
De suiker vergeten… na 10 dagen de totaal 675 gram suiker in een liter warm water opgelost toegevoegd en de emmer in de huiskamer laten staan. Gelukkig de gisting gaat vrolijk door…
Nabewerken
Na ongeveer 12 dagen de inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot er op koeler plaatsen voor de lagering.
Na weer ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (6 gram per liter) en het bier bottelen.
Nu nog ca 4 weken laten staan en dan: Proost!
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.