Angel v02
Mijn tweede Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten en het resultaat is een bier met 9.5% alcohol.
Ingrediënten
3000 gram pils mout 3 EBC
250 gram tarwemout 7 EBC250 gram cara crystalmout 120 EBC
250 gram witte basterdsuiker
200 gram kristalsuiker
10 gram Northern Brewer Bitterhop alle 10 gram 90 minuten meekoken
12,5 gram Saaz aroma hop 5 gram 90 minuten meekoken samen met de Koriander.
7,5 gram 20 minuten laten trekken na het koken met gesloten deksel
5 gram Koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken
2 stuks Kruidnagel 15 minuten meekoken
2 gram Iers mos 15 minuten meekoken
8 liter maischwater
8 liter spoelwater
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
10 gram Northern Brewer Bitterhop
5 gram Saaz aroma hop
5 gram Koriander zaden
Hopzakje 2
2 stuks Kruidnagel
2 gram Iers mos
Hopzakje 3
7,5 gram Saaz aroma hop
Bereiding
Maischen
10 minuten op 53 graden.
40 minuten op 63 graden
25 minuten op 73 graden
5 minuten op 78 graden
Koken
Totale kooktijd 90 minuten.
Het eerste hopzakje 90 minuten meekoken.
Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken
Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en de wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna de wort afkoelen tot 20 graden, de gist toevoegen en de wort in de emmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen.
Nabewerken
De dichtheid die hierbij gemeten is was 1095 voor toevoegen gist.
Na ongeveer 10 dagen de inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot er op koeler plaatsen voor de lagering.
Na ongeveer 20 dagen suiker opgelost in water toevoegen (7 gram per liter) en het bier bottelen.
Bij het bottelen was de dichtheid 1015, dus het alcohol percentage is ongeveer 9,5%. Komt aardig in de buurt van Duvel.
Nu nog ca 2 maanden laten staan en dan: Proost!
Resultaat
Geproefd en hij smaakt perfect, alhoewel qua smaak meer La Chouffe dan Duvel.