Angel v09 – 10-05-2020
Al weer de negende versie van Angel, een tripel.
Ingrediënten
24,5 liter water
13,5 spoelwater
6,5 kg – pils mout 3 EBC (79.5%)
500 g – Chateau Oat 2.3 EBC (6.6%)
450 g – kristalsuiker 0 EBC (6%)
300 g – Mash – Tarwemout 7 EBC (5.3%)
100 g – Mash – Caramout 120 EBC (1.3%)
100 g – gele basterdsuiker 5 EBC (1.3%)
10 g – Northern Brewer – 8.5% (13 IBU)
15 g – Saaz – 3.75% (6 IBU)
25 g – Saaz – 3.75% (6 IBU)
15 g – Perle – 8% (8 IBU)
20 g – Coriander Seed
6 items – Kruidnagel
10 g – Yeast Nutrients
10 g – Irish Moss
2 x Mangrove Jack’s Belgian Tripel M31
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
10 gram Northern Brewer bitterhop
15 gram Saaz aroma hop
20 gram Koriander zaden
Hopzakje 2
15 gram Perle Hop
Hopzakje 3
6 stuks Kruidnagel gevijzeld
10 gram Iers mos
Hopzakje 4
25 gram Saaz aroma hop
Bereiding
Maischen
Het graan schroten en vervolgens maischen volgens het schema hieronder
25 minuten op 50 graden.
40 minuten op 63 graden
30 minuten op 70 graden
30 minuten op 78 graden
Koken
Totale kooktijd bedraagt 90 minuten.
Hopzakje 1 de volledige 90 minuten meekoken.
Hopzakje 2 de laatste 60 minuten laten meekoken
Hopzakje 3 de laatste 10 minuten laten meekoken evenals de gistvoeding en de suikers.
Na de 90 minuten koken hopzakje 4 toevoegen en het wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden en het wort in de gist emmer doen en bij kamertemperatuur (ca 22 in de gistkast) plaatsen met de gist hieraan toegevoegd.
Nabewerken
Na 11 dagen de inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot weer in de huiskamer geplaatst.
Na ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (6 gram per liter) en het bier bottelen.
Nu nog ca 2 weken in de huiskamer laten staan en dan een week in de garage, daarna: Proost!
Gemeten dichtheid
na brouwen: 1.062
na vergisting voor bottelen: 1.010
ABV 7.2%