Mijn zesde Angel is gebrouwen op basis van losse ingrediënten het resultaat is een bier met 7 % alcohol. De derde keer gebrouwen met de Brewster Beacon ketel.
Resultaat Biertje van 7%
Beoordeling Licht amberkleurig bier die wat onrustig is in de fles, maar eenmaal in het glas zakt de schuimkraag snel in. De smaak vol kruidig, bitter en hoppig, maar met flink minder bezinksel. Qua smaak een prima bier.
Basis
Omschrijving
Waarde
Kenmerk
6
Naam recept
Angel v6
Brouwdatum
01-19-20
Bierstijl
Tripel
Volume
20.0 l
Begin SG
1.080 SG
Berekende kleur (Morey)
20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)
27 IBU
Brouwzaalrendement
75.0 %
Kooktijd
90 min.
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid
Naam
Mouterij
Kleur
%
6.00 kg
Pilsmout
Dingemans
3 EBC
82.2 %
1.00 kg
Tarwemout
Braumarkt
7 EBC
13.7 %
0.30 kg
Cara 120
120 EBC
4.1 %
Maischschema
Temperatuur
Stap tijd
Rust tijd
Beslagdikte
stap1
53.0 °C
1 min.
10 min.
1.4 l/kg
stap2
63.0 °C
40 min.
stap3
78.0 °C
30 min.
Hop
Type
% alfazuur
Kooktijd/toevoeging
IBU
15.0 g
Northern Brewer
bellen
9.7%
15.0 IBU
Reijmerstockse hop
pellets
3.4%
5.8 IBU
10.0 g
Saaz
3.9 IBU
2.8 IBU
Overige ingrediënten
Gebruik
200.00 g
Basterdsuiker lichtbruin
anders
koken
Basterdsuiker wit
4.00 g
Iers mos
klaringsmiddel
8.00 g
Korianderzaad
specerij
300.00 g
Kristalsuiker
3.00 g
Kruidnagel
kruid
5.00 g
WYeast gistvoeding
Ingredienten
6000 gram pils mout 3 EBC 750 gram tarwe mout 7 EBC 250 gram Cara crystal mout 120 EBC 200 gram witte basterdsuiker 200 gram lichtbruine basterdsuiker 300 gram kristalsuiker 15 gram Northern Brewer bitterhop 20 gram Saaz aroma hop 15 gram Reymerstockse hop 8 gram koriander zaden pletten in vijzel en 90 minuten meekoken 3 stuks kruidnagel 15 minuten meekoken 3 gram Iers mos 15 minuten meekoken 20 liter maisch water 20 liter spoelwater 1 zakje M21 Mangrove Jack´s Belgian Wit 4 gram gistvoeding
Samenstelling hopzakjes
Hopzakje 1
15 gram Northern Brewer Bitterhop 15 gram Reymerstockse hop 10 gram Saaz aroma hop 8 gram koriander zaden
Hopzakje 2
3 stuks kruidnagel 3 gram Iers mos
Hopzakje 3
10 gram Saaz aroma hop Bereiding
Maischen
Het graan schroten en vervolgens maischen volgens het schema hieronder
10 minuten op 53 graden.
40 minuten op 63 graden
30 minuten op 78 graden
Koken
Totale kooktijd bedraagt 90 minuten.
De suiker oplossen in ongeveer 700ml heet water.
Het eerste hopzakje en de suikeroplossing de volledige 90 minuten meekoken.
Hopzakje 2 de laatste 15 minuten laten meekoken evenals de 4 gram gistvoeding.
Na de 90 minuten koken het derde hopzakje toevoegen en de wort nog 20 minuten laten staan (verwarmen uit).
Hierna het wort afkoelen tot ca 20 graden en het wort in de gistemmer doen en bij kamertemperatuur plaatsen met de gist hieraan toegevoegd. De dichtheid was nu 1054.
Nabewerken
Na 11 dagen de inhoud van de emmer overhevelen naar een schone emmer en de emmer vervolgens met waterslot weer in de huiskamer geplaatst. De dichtheid gemeten, was nu 1030.
Na ongeveer 21 dagen suiker opgelost in water toevoegen (7 gram per liter) en het bier bottelen.
Nu nog ca 4 weken laten staan en dan: Proost!
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.